Kosten schakeljaar vastgelegd

Het is gedaan met de vrijheid van universiteiten om zelf te bepalen hoeveel geld ze vragen voor een schakelprogramma. De Tweede Kamer heeft afgesproken dat de zogenaamde premasters slechts anderhalf keer het wettelijk collegegeld mogen kosten per jaar.

Dit collegegeldplafond druist in tegen het plan van onderwijsminister Jet Bussemaker, die liever de huidige regeling op papier zag. Deze hield in dat hbo'ers die een universitaire master gaan volgen en WO'ers die van bachelorrichting wisselen het wettelijke collegetarief voor de eerste dertig studiepunten van hun schakeljaar betalen. Wanneer deze premaster groter is dan die dertig punten, mochten universiteiten daar zelf een prijskaartje aan hangen. Op deze manier konden de universiteiten de programma's kostendragend maken. Nu verandert dit dus en mag een premaster van 60 punten nog maximaal anderhalf keer het wettelijk collegegeld bedragen, wat nu neer komt op ongeveer 2700 euro.

Aan de RU betalen studenten normaliter het wettelijk collegegeld voor een schakelprogramma, dat is dus zo'n duizend euro goedkoper dan het gestelde collegegeldplafond.