'Nijkamp plagieerde in 59 procent publicaties'

De van plagiaat verdachte hoogleraar aan de VU, Peter Nijkamp, heeft volgens de Volkskrant in 59 procent van zijn artikelen geplagieerd. Zichzelf, welteverstaan. Er zijn door de krant 115 artikelen onder de loep genomen die na 2000 zijn gepubliceerd. Van elke alinea is bekeken in hoeverre de woorden voor meer dan 60 procent overeenkomen met een alinea uit andere artikelen.

Nijkamp heeft nog niets van zich laten horen, wel heeft hij in het verleden al aangegeven geen problemen te zien in deze 'zelfcitatie'. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is hierover helder in eigen regels: wie wil copypasten moet aanhalingstekens gebruiken. Daarnaast moet de oorspronkelijke vindplaats en auteur worden overgenomen. Deze aan de laars gelapte regels gelden uiteraard ook voor de topeconoom en vooraanstaand wetenschapper.

Gisterochtend kwam aan het licht dat de topwetenschapper plagiaat heeft gepleegd als begeleider van een proefschrift. Nadat de Vrije Universiteit de hele dag niets van zich liet horen, verscheen er aan het eind van de middag een persbericht: het hele oeuvre wordt onderzocht.