Weinig extra geld voor onderwijs

Gisteren is de Rijksbegroting voor 2015 gepresenteerd. De raming laat niet veel nieuws onder de zon zien en de beloofde extra investeringen in het hoger onderwijs vallen tegen.

De begroting lag eigenlijk al op straat, omdat deze gebaseerd is op eerder gesloten akkoorden. Het grootste nieuws van Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is de HO-tour die in het najaar van 2014 van start gaat. De afschaffing van de basisbeurs gaat de komende jaren ook geen extra geld opleveren. Sterker nog: hogescholen en universiteiten mogen de komende drie jaar zelf 200 miljoen per jaar inleggen. Harde afspraken over deze investering zijn er niet.

De landelijke studentenvakbonden zijn teleurgesteld in de nieuwe begroting. De LSVb laat gefrustreerd weten dat de basisbeurs verdwijnt, maar dat er geen cent extra in onderwijs wordt gestoken. Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt daarnaast dat het voor de studenten die meer moeten betalen helder moet zijn wat zij hiervoor terugkrijgen.

Onderzoek en innovatie kunnen wel rekenen op extra investeringen, voor innovatie wordt zelfs honderd miljoen euro per jaar meer uitgetrokken. Ook wordt in de nieuwe Rijksbegroting geld uitgetrokken voor een experiment met flexibel deeltijdonderwijs, hier komt negen miljoen voor vrij.