Meer inzicht in studieschuld

Minister Bussemaker van Onderwijs wil snel aflossen onder het sociaal leenstelsel stimuleren. Om ervoor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk hun studieschuld terugbetalen, wil de minister dat leningverstrekker DUO en Nibud een tool ontwikkelen om afgestudeerden direct inzicht te geven in de aflossingsscenario's.

Het hulpmiddel moet studenten tijdens de studie inzicht geven in de kosten van de lening en de daarbij behorende maandlasten, uitgesplitst naar verschillende inkomensniveaus. De student ziet dan op voorhand wat een hogere lening later gaat kosten. Volgens Bussemaker wil de regering studenten op deze manier bewust maken van de gevolgen van financiƫle keuzes die tijdens de studententijd worden gemaakt.

Ook na de studie zou de tool nuttig zijn, met een van de functies zou het aflossingsbedrag makkelijk te verhogen of te verlagen moeten zijn. Zo kunnen afgestudeerden zelf bepalen hoelang ze over het afbetalen van de lening doen, waarbij de voorkeur van de overheid uitgaat naar vervroegd aflossen.

De tool is een reactie van Bussemaker op de zorgen van Nibud, het instituut heeft tijdens de rondetafelgesprekken laten weten bang te zijn voor onverantwoord leengedrag van studenten.