Bezettingsdrang in Amsterdam zet door

De actievoerende studenten van De Nieuwe Universiteit zijn nog maar amper een maand uit het Maagdenhuis, of een nieuwe bezetting dient zich alweer aan. Ditmaal komt het democratisch getrap vanuit een onverwachte hoek. Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) bezetten onder de naam DNU-VU een leegstaande ruimte op de VU-campus. Dat meldt Advalvas, het studentenblad van de VU.

DNU-VU werd naar eigen zeggen geïnspireerd door bezetters van De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN), die onlangs het voormalige Gerecht op de Nijmeegse campus kaapten en deze omdoopten tot kritisch café Terecht!. Studenten kunnen daar vrij studeren en er kan onderling worden gesoebat over de rol van de universiteit. Gisteren om 16.00 uur 's middags opende DNU-VU, naar het voorbeeld van Terecht!, academisch café De Verrekijker. Een masterstudent Religiestudies die deel uitmaakt van DNU-VU vindt het vreemd 'dat studieverenigingen steeds vaker naar flexplekken moeten verhuizen terwijl ruimtes als deze leegstaan'. UvA-docent Jos Scheren, zelf een Maagdenhuisbezetter in 1969, gaf gisteren als eerste een lezing in De Verrekijker.

Net zoals dat het College van Bestuur van de RU niet bepaald stond te springen toen DNUN de campusruimte bezette, wordt ook de VU niet vrolijk van de impulsieve bezettingsacties. Nadat de beveiliging op de ruimte werd afgestuurd, ging de VU gisteren met de bezetters in gesprek. De krakers blijven angstvallig stil wanneer hen wordt gevraagd hoe ze de ruimte zijn binnengekomen. 'De deur stond toevallig open.'