Nijmeegse hoogleraar Joosten beticht coryfee Etty van plagiaat

Misschien dat jij Wikipedia ook weleens gebruikt om basisinformatie over een bepaald onderwerp op te zoeken. Algemeen bekend is echter dat je die informatie niet al te serieus moet nemen en al helemaal niet over moet nemen zonder bronvermelding. Daar dacht NRC-recensent Elsbeth Etty anders over, zegt de Nijmeegse hoogleraar Letterkunde Jos Joosten vandaag in de Volkskrant.

Joosten toont in zijn nieuwe boek Staande receptie: over literatuurkritiek en literatuurwetenschap aan dat de passage over criticus Menno ter Braak in Etty's boek Het ABC van de literaire kritiek uit 2011 wel heel veel gelijkenis vertoont met het wikipedialemma Ter Braak. Daarnaast staan er twee alinea's in die bijna hetzelfde zijn als tekst uit werk van andere onderzoekers. Verder zouden er veel slordigheden en feitelijke onjuistheden in zitten en zet Etty, aldus Joosten, de feiten 'onbekommerd naar haar hand'; het klinkt bijna alsof de recensent een Roos Vonkje doet.

Etty geeft toe dat het netter zou zijn geweest als ze haar bronnen had vermeld, maar ontkent dat ze plagiaat heeft gepleegd. Vanmiddag wordt Joostens nieuwe boek feestelijk gelanceerd in Huize Heyendaal op de campus van de RU.