Daling kamernood in Nijmegen

De totale kamernood in Nederland is opnieuw gestegen, maar Nijmegen komt er goed vanaf. Dat staat in de Kamernoodinventarisatie 2012 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Landelijk steeg het kamertekort bij woningcoöperaties van 29 duziend kamers naar 30 duizend kamers, maar in de steden buiten de randstad, zoals Maastricht, Wageningen en Nijmegen, daalde het tekort. Vorig jaar waren er in Nijmegen 166 mensen die geen kamer konden krijgen via de Stichting Studenten Huisvesting Nijmegn (SSHN), dit jaar waren dat er 100. Dat in combinatie met de bouw van nieuwe studentencomplexen, bijvoorbeeld bij het station, maakt dat het tekort in Nijmegen nog is te overzien. Grootste tekorten zijn er in Amsterdam en Utrecht, daar wachten ruim negen duizend studenten per stad op een kamer.

De huurprijzen stegen echter wel. In Nijmegen is de huurprijs van een onzelfstandige woonruimte gestegen van 240 euro naar 260 euro. Voor een zelfstandige woonruimte betaal je in Nijmegen dit jaar 400 euro, waar dat vorig jaar nog 390 euro was. Dit alles valt nog mee in vergelijking met steden in de randstad en Groningen. In Amsterdam betaal je, afhankelijk van je woningcoörperatie, meer dan 300 euro voor een onzelfstandige woonruimte en zo'n 430 euro voor een zelfstandige woonruimte.

In het rapport van de LSVb worden particuliere kamers niet meegerekend, dus het is afwachten of bovenstaande het daadwerkelijke tekort is.