Vrijdagmiddag wegbezuinigd

De Refter is wederom mikpunt van bezuinigingen die worden opgelegd door het College van Bestuur (CvB). Ditmaal worden niet de prijzen, maar de openingstijden aangepast. Vanaf nu zal de Refter op vrijdagen niet langer open zijn dan tot 14.00 uur.

Volgens Gusta Cirkel, directrice van het Facilitair Bedrijf (FB) was dit de minst pijnlijke maatregel voor studenten. 'Ik vind het helemaal niet gek, en zelfs een verstandige keuze om de Refter voortaan op vrijdagmiddag te sluiten. Dan is het er toch zo goed als verlaten en op deze manier hoeven studenten niet weer meer te betalen.' Voor de enkele student die voor een dichte deur komt te staan, zijn er met regelmaat éénpangerechten, maaltijdsalades en snacks in het Cultuurcafé of het Sportcafé.

Het FB moet in totaal 1,7 miljoen inleveren en heeft sinds januari al zes ton minder uitgegeven. De bezuinigingen komen volgens Cirkel voort uit een besluit van voormalig CvB-voorzitter De Wijkerslooth die de subsidie voor maaltijdvoorzieningen wegliet. Alle subsidie gaat nu naar onderzoek en onderwijs, zoals afgelopen winter al besloten is. Het geld dat niet rechtstreeks voor de student is, wordt ingetrokken. Volgend jaar moet er nog drie ton bezuinigd worden, evenals het jaar daarop. 'De bezuinigingen zullen niet opnieuw leiden tot verhoging van de prijzen, maar natuurlijk vindt in september 2013 weer wel een inflatiecorrectie plaats. Dat is dit jaar niet gedaan omdat in januari de prijs voor een reftermaaltijd al gestegen is tot 5 euro', aldus Cirkel.

Voor de andere eetgelegenheden geldt qua prijsverandering hetzelfde als bij de Refter, de openingstijden blijven in de andere eetgelegenheden ongewijzigd. Wel wordt in de Kantine van de B-faculteit het aantal zitplaatsen verminderd om kosten te drukken.