Fittie over frietkiosk Keizer Karelplein

Er is ophef ontstaan in de gemeenteraad over het nieuwe pand van Keizer Karel cafetaria, zo meldt de Gelderlander. Het huidige perceel, waar elke student wel eens een nachtelijke snack heeft verorberd, zal plaats moeten maken voor een nieuw pand. Dit als onderdeel van het park dat wordt aangelegd op de plaats van de vroegere parkeerplaats achter de kiosk.

Het ontwerp voor de nieuwe snackbar is veel te modern naar de smaak van CDA en Stadspartij Nijmegen Nu, die meer heil zien in een klassiekere uitstraling. Bovendien geven zij aan vernomen te hebben dat de eigenaar van de frietkiosk het nieuwe pand voor maar liefst 25 duizend euro per jaar moet gaan huren van de gemeente, die verantwoordelijk is voor de bouw van het pand.

Eigenaar Çetin Uğurlu bevestigt dat zijn huur flink zal stijgen. 'Ik zal twee à drie keer meer moeten betalen per maand . Daar ben ik wel zenuwachtig over. Bovendien ben ik bang dat mijn inkomen zal dalen. Vroeger kwamen veel mensen vanuit de buurt met hun auto hierheen om snel friet te halen. Sinds de parkeerplaats achter de kiosk weg is blijven zij echter weg. Parkeren in de nieuwe garage is te duur en kost te veel tijd.' Daarnaast moet hij ook zelf het verwijderen en terugplaatsen van zijn inventaris regelen, zonder dat hij hiervoor een tegemoetkoming krijgt vanuit de gemeente.

Desondanks ziet Uğurlu de toekomst positief tegemoet. 'Ik wilde al heel graag een mooier pand, wat meer mensen aan zou spreken. Nu krijg ik hier eindelijk de kans toe.' Anders dan de oppositie in de Gemeenteraad is hij wel tevreden met het ontwerp. 'Het is een mooi ontwerp met veel glas. Bovendien krijg ik twee tafeltjes erbij en krijg ik eindelijk opslagruimte, wat zeker in drukke tijden als met de Vierdaagse goed van pas komt.'

Hoewel er nog spannende tijden aankomen voor de frietkiosk behoudt Uğurlu een positieve kijk op de toekomst. 'Wij krijgen een mooi pand in een mooiere omgeving en het is nog altijd beter dan niets.'