UMC Radboud ontpopt zich tot nieuwe AFAC

Commotie op de medische faculteit, want het UMC Sint Radboud heeft er een nieuwe taak bij. Zij zal zich ook gaan ontfermen over de verkeerd geplaatste fietsen op het UMC terrein. Dit liet Pieter Monté, hoofd Ondersteuning Initiële Opleidingen afgelopen vrijdag weten op Ad Valvas, de website voor studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Fietsen buiten de rekken worden vanaf nu vergezeld van een fietsenklem. Studenten die hun arme stalen ros graag terug willen, kunnen de klem voor tien euro laten verwijderen. Deze maatregelen doen daarmee denken aan de beruchte methoden van de fietsenpolitie AFAC.

De maatregelen om deze ‘ontoelaatbare fietspraktijken’ te stoppen zijn echter broodnodig volgens Monté. Op dit moment worden invalideparkeerplaatsen, bevoorradingsroutes en vluchtwegen geblokkeerd door talloze fietsen. Monté verwacht dat dit volgende week pas echt gaat resulteren in levensbedreigende situaties. ‘Dan is er een ontruimingsoefening, dus hou de vluchtwegen vrij', zo waarschuwt hij. Het is nog maar te bezien hoeveel schade de fietsen volgende week zullen aanrichten. Naar onze verwachting hebben inmiddels alle dokters in spe zich op de brandoefening voorbereid en sukkelen zij op hun gemak via een andere, fietsvrije route naar buiten.

Op Ad Valvas is er dan ook nogal wat kritiek van studenten. Zij stellen dat de oude fietsenstalling prima functioneerde en dat na verwijdering van de fietsenrekken onduidelijkheid heerste waar ze hun tweewielers konden stallen zonder beboet te worden. Inmiddels is dat meer dan duidelijk, zo vertelt Lotte Eijkenboom, vice-voorzitter  van Studentenorganisatie voor Onderwijs en Studie UMC St. Radboud (SOOS). Door middel van vele bordjes, stickers op de verkeerd geparkeerde fietsen en heuse bewakers wordt er fel opgetreden tegen wanparkeerders. Toch blijven de koppige studenten hun fietsen voor de hoofdingang van het UMC plaatsen. 'Het is natuurlijk niet netjes dat de studenten de parkeerplaats van de invaliden bezetten', erkent Lotte. Marielle Wijngaarden, tevens bestuurslidvan SOOS, wijt het gedrag van de studenten aan hun tijdgebrek. 'De nieuwe fietsenstalling is vijf minuten verder lopen. De gemiddelde student denkt er niet aan om daarvoor eerder op te staan.'