Januari-ANS: Walter Lewin over videocolleges

Deze week laaide de discussie over online videocolleges hoog op na het opiniestuk van RU-hoogleraar Jan Derksen in de Volkskrant. Ook Walter Lewin, hoogleraar Natuurkunde aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT), denkt dat de universitaire wereld die kant opgaat. 'It goes viral. Het is een epidemie die ervoor zorgt dat je, mits je een laptop hebt, wereldwijd certificaten van de topuniversiteiten kunt behalen. Na vier maanden is het mogelijk examen te doen waarbij de computer beslist of je dit succesvol hebt afgerond of niet', zo vertelt hij in de januari-ANS.

De in Nederland geboren Lewin is een pionier op het gebied van webcolleges. Als een van de eerste gingen zijn colleges in 2003 het wereldwijde web, deze filmpjes zijn inmiddels over de hele wereld miljoenen keren bekeken. Niet voor niets werd hij door The New York Times als 'Web Star' bestempeld.

Hoe betrouwbaar is het examineren via de PC? Lewin: 'Het enige wat we niet kunnen controleren is of degene die het certificaat op zijn naam krijgt het ook daadwerkelijk heeft gemaakt. Op dit moment hebben we ervoor gekozen dat te accepteren, omdat je veel meer wint dan verliest. Voor miljoenen mensen zal de wereld veranderen en misschien is er tien procent die de zaak bezwendelt, maar zij vallen vroeg of laat toch wel door de mand.'

Lees hier het hele interview met Walter Lewin.

Verder in de januari-ANS: Merk Nijmegen, een reportage over sappige stadsslogans, medicinale machtsstrijd, een 'Issue' over de farmaceutische industrie, en een 'De Graadmeter' waarmee je kerstkilo's eraf kunt laten vliegen.