Sociëteiten niet eerder dicht, wel einde happy hours

Gisteravond is er een beslissing genomen over het schenktijdenvoorstel van het college van burgemeester en wethouders (B en W). Studentenverenigingen hoeven volgens een ruime meerderheid van de gemeenteraad de deuren niet eerder te sluiten. Ze mogen alcohol schenken tot 08.00 uur en vanaf 04.00 uur mogen er geen nieuwe bezoekers de panden betreden. Hiermee komt de discussie over het veel bekritiseerde voorstel van het college van burgemeester en wethouders ten einde.

Alleen de Verenigde Senioren Partij stemde tegen het ingediende amendement en enkele raadsleden hebben zich onthouden van stemming. Uiteindelijk waren 34 van de 35 raadsleden voor behoud van de sociëteiten. Burgemeester Hubert Bruls gaf tijdens de vergadering aan dat de gemeente zich niet goed heeft beseft wat de gevolgen voor studentenverenigingen zouden zijn. Hij adviseerde de gemeenteraad om voor het amendement te stemmen.

Wel heeft de gemeenteraad happy hours unaniem verboden. Er wordt gesproken van een happy hour wanneer er alcohol wordt verstrekt die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan zestig procent van de prijs die het normaal kost. De meeste studentenverenigingen verkopen hun biertje voor één euro, tijdens happy hours moet er minimaal zestig cent voor worden gevraagd. Als verenigingen nog steeds de beruchte vijftig cent-feestjes willen blijven geven zouden zij dus moeten zorgen dat deze lagere bierprijs 24 uur en een minuut geldig is.