Gele stickers op je fiets? Pas op voor fietspolitie RU

Mocht je fiets versierd zijn met een gele RU-sticker, kijk dan uit: je fiets loopt kans om weggehaald te worden.

Volgens het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) hoef je niet bang te zijn dat je fiets van de een op de andere dag verdwenen is. Alleen fietsen die onbruikbaar zijn zouden met een sticker worden beplakt. Ook staan de fietsen dan al ten minste drie maanden in de rekken. Een rondje over de campus leert ANS echter dat er ook stalen rossen zijn bestickerd waarop nog prima gefietst kan worden, bovendien is het plakplaatje erg klein. Daarnaast ontbreekt een waarschuwing over het weghalen van de fiets, alleen het logo van de RU is te zien.

USR-voorzitter Mark Vlek de Coningh vindt ook dat het bij deze gang van zaken schort aan communicatie. 'Nu zie je alleen een gele sticker zonder duidelijke boodschap. Studenten weten niet wat het betekent en waar zij aan toe zijn.'

Er worden volgens het UVB verschillende rondes gelopen, waarbij een fiets telkens een nieuw plaatje krijgt. Pas bij de derde sticker wordt overgegaan tot het verwijderen van de fiets. Daarna worden de fietsen nog een maand bewaard voordat ze voorgoed weggaan. Dat fietsen worden verwijderd is overigens niet nieuw, want het project met het gele plakplaatje loopt blijkbaar al veel langer.