[Update] Veolia kansloos in gevecht om Limburgse spoorlijn

In oktober plaatste ANS een ingezonden brief over de structurele problemen bij vervoersbedrijf Veolia, naar aanleiding van de opgerichte Facebookpagina 'Veolia weg uit Limburg'. Inmiddels loopt de concessie van het spoor in Limburg ten einde en is de kans klein dat Veolia de komende jaren de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond zal bestieren, zo meldt de Volkskrant in een verdiepend artikel.

Veolia kan de strijd met grote staatsbedrijven zoals de NS en Deutsche Bahn, waar ook vervoerder Arriva onder valt, niet aan, omdat deze beide gebrand zijn om de Limburgse spoorlijn over te nemen. Dit is niet zonder reden: Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heeft besloten de stoptrein tussen Maastricht en Roermond aan de concessie toe te voegen - een lijn waar ook intercity's van de NS rijden. De NS, die dochterondernemening Abellio wil inzetten, ziet het niet zitten om twee verschillende vervoerders over dezelfde spoorlijn te laten rijden en hoopt daarom koste wat kost de concessie te bemachtigen. Arriva en Veolia hopen daarentegen al jaren het NS-net op te kunnen splitsen en eigen stoptreinen tussen de NS-intercity's te laten rijden. Mocht de wens van Arriva worden gerealiseerd, dan vreest de NS voor 'grote vertragingen en chaos als gevolg van alle verschillende aanbieders die hun eigen belang boven het algemene belang zouden stellen'.

Veolia mag dan geen schijn van kans maken in de strijd om de aanbesteding van het Limburgse vervoer, het bedrijf zal wel meerdere pogingen doen om het proces zo lang mogelijk te rekken wanneer de nieuwe vervoerder in februari bekend wordt gemaakt. Zo kan Veolia langer verdienen aan de huidige concessie.

Update: dinsdag 27 januari, 10.50 uur In het Volkskrant-artikel wordt gesuggereerd dat, naast het feit dat Veolia geen schijn van kans maakt tegen grootmachten NS en Deutsche Bahn, het bedrijf opzettelijk zou afstevenen op een concessieverlies. In een officiƫle verklaring, neemt Veolia afstand van deze beweringen: 'Dat we opzettelijk bij voorbaat de handdoek in de ring zouden willen gooien en de procedure zo lang mogelijk zouden willen rekken om nog iets te kunnen verdienen, is gewoon onzin: wij schrijven in om de concessie met 15 jaar te verlengen, niet met enkele maanden.'