Prestatieplan RU: minder hertentamens, kleiner studieaanbod, numerus fixus

Kondigde ANS in de aprileditie met ‘In een schot raak’ het afschaffen van de hertentamens nog aan bij wijze van 1 april-grap, geheel onjuist was deze suggestie niet. In het prestatieplan dat de RU vandaag openbaar maakte wordt het verminderen van de herkansingsmogelijkheden als een van de maatregelen genoemd om het studierendement te verhogen, naast onder meer de invoer van 15 contacturen per week in de bachelorfase.

De RU zet naast het verhogen van studierendement in op het terugdringen van uitval van studenten, met name door het invoeren van decentrale selectie en een numerus fixus voor opleidingen met een hogere instroom dan 450 studenten. Ook voor opleidingen met een structureel matig arbeidsperspectie wordt een numerus fixus overwogen. Daarnaast wordt universiteitsbreed een digitale studiekeuzecheck ingevoerd op basis waarvan aankomend studenten kunnen worden uitgenodigd voor een gesprek over de studie. De RU wil hiermee zeker stellen dat studenten met de juiste verwachtingen aan een opleiding beginnen. Studenten die via het hbo naar de RU willen doorstromen zullen worden ontmoedigd, gezien de ‘weinig succesvolle’ route die dit blijkt te zijn. Hoewel Zijlstra onlangs nog pleitte voor de invoer van brede bachelors zet de RU hier niet op in. Wel worden meer clusters tot stand gebracht om overstappen naar een verwante opleiding in het eerste jaar zonder tijdverlies mogelijk te maken.

Andere maatregelen aangaande het onderwijs zijn het afschaffen van de studies Islam en Arabisch en Informatiekunde, gezien de omvang en toestroom. De RU heeft nu al het kleinste aantal bachelor- en masteropleidingen van alle Nederlandse universiteiten en wil dit aantal nog verder terugdringen. De achttien master-lerarenopleidingen zullen worden teruggebracht naar drie.

Het totale pakket aan plannen werd deze week naar staatssecretaris Zijlstra verstuurd. De universiteit hoopt zo 14 miljoen euro extra per jaar aan overheidssteun binnen te halen. In september zal duidelijk worden op hoeveel geld de RU kan rekenen.