De RU is gewoon heel open?

We hadden nooit gedacht nog een dergelijke kop boven een bericht te zetten, maar niets blijkt minder waar. Onlangs werd VOX achter het slotje vandaan gehaald en nu melden onze concullega's dat de RU serieus aan het onderzoeken is of het mogelijk is de rapporten van de commissie wetenschappelijke integriteit openbaar te maken.

De RU en het UMC St. Radboud zijn gezamenlijk aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de rapporten in het vervolg naar buiten te brengen. 'Daarbij denken we aan de mogelijkheid de commissie te vragen ook een voor het publiek bestemde versie te maken. Het zal zo blijven dat we niet alles openbaar kunnen maken, zoals vertrouwelijke getuigenissen', aldus rector magnificus Bas Kortmann, die vorig jaar aangaf dat het rapport over Roos Vonk niet openbaar kon worden gemaakt.

'Dit is meer dan goed nieuws', zegt Wouter Exterkate, USR-lid namens studentenpartij asap. Vorig jaar pleitte de partij nog voor de openbaarmaking van het rapport over Roos Vonk. 'Het zijn rapporten die vaak veel invloed hebben, dus het is goed dat de huidige regeling niet intact wordt gelaten.' Wel zegt Exterkate het jammer te vinden dat de eventuele openbaarmaking niet met terugwerkende kracht wordt uitgevoerd. 'Het zou goed zijn als het rapport over Roos Vonk alsnog openbaar wordt gemaakt, bij een universitaire gemeenschap hoort die openheid.''