Fietsende professoren ter ere van lustrum RU

De RU bestaat 90 jaar en viert van 16 mei tot en met 2 juni haar achttiende lustrum. Ter ere van deze feestelijke gelegenheid smeren verschillende professoren hun kettingen en kijken ze hun remmen na. Op 28 mei gaan 90 professoren, geheel gehuld in wetenschappelijk toga, negentig basisscholen langs op de fiets om promotiepraatjes te houden. Voordat ze vertrekken worden de rollen omgedraaid en zal een basisschoolleerling, in kindertoga, de academici de les lezen in de aula.

‘Kinderen zijn onvoorspelbaar en kunnen vragen stellen waar een volwassenen niet over nadenkt, dat kan de professoren nog doen verrassen', vermoedt Martijn Gerritsen, woordvoerder van het College van Bestuur. Aan de didactische vaardigheden van het RU-personeel wordt niet getwijfeld. ‘Het dwingt hoogleraren om op een andere manier na te denken en concretere voorbeelden te geven.’

De activiteiten die georganiseerd worden zijn voor verschillende doelgroepen. Zo wordt er voor de eigen medewerkers op 16 mei RadboudRocks georganiseerd, een festival in Park Brakkestein met als hoofdact Ilse de Lange. Voor het wetenschappelijke deel vindt er op 24 mei een academische plechtigheid plaats in de St. Stevenskerk waar de eredoctoraten zullen worden uitgereikt.