Uitgerekend RU komt met nieuwe ICT-opleiding

Een noviteit aan de RU: de universiteit start vanaf september als eerste in Nederland met een academische bacheloropleiding ICT-beveiliging. Studenten kunnen nu hieraan hun gehele studie wijden aangezien er al een master-variant van de studie bestaat.

De studie zal onder meer ingaan op zaken als cryptografie, de beveiliging van netwerken en websites, en de bescherming van privacy. Het mag nogal opmerkelijk genoemd worden dat uitgerekend de RU de eerste universiteit is die deze studie aanbiedt, gezien het nogal eigen dubieuze verleden met betrekking tot ICT-beveiliging.  Zo werd onlangs nog bekend dat het kinderlijk eenoudig is om de universiteit een poot uit te draaien door zelf het bedrag van je Péage-account te verhogen zonder ervoor te betalen.

In 2011 kwam daarnaast aan het licht dat iedereen de salarissen en adresgegevens van medewerkers kon inzien door toedoen van een beveiligingslek. Het zou dus niet onverstandig zijn als de drie verantwoordelijke diensten voor het ICT op de campus eens een college meepikken van bijvoorbeeld hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. Hij vergaarde nationale media-aandacht door de OV-chipkaart te kraken en dus serieuze beveiligingsproblemen in het systeem bloot te leggen.

Wij kunnen ons dan ook geheel vinden in de reden die de universiteit aandraagt voor het starten van de opleiding. Volgens professor Marko van Eekelen bestaat er namelijk een grote vraag naar specialisten op het gebied van cyber security. Waar de eerste vacatures worden opgevuld met afgestudeerden van deze opleiding, lijkt ons dus geen moeilijk te kraken vraagstuk.