Robbert Dijkgraaf krijgt pluim van RU, Racoon op lustrumfestival

Robbert Dijkgraaf, Frances Ashcroft en Robert Edward Freeman. Dat zijn de drie wetenschappers die tijdens het RU-lustrum in mei een eredoctoraat krijgen.

De populaire fysisch mathematicus Dijkgraaf, die graag met zijn kop in de media verschijnt, krijgt de prijs voor zijn wetenschappelijke prestaties en het feit dat hij wetenschap voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt. 'Daarmee heeft hij de wetenschap en het algemene publiek een grote dienst bewezen', aldus voorzitter Gerard Meijer.

De andere twee professoren die een sticker mogen komen halen bij de RU zijn Frances Ashcroft, hoogleraar Molecular Understanding of Diabetes aan de universiteit van Oxford en de bebaarde Robert Edward Freemen, hoogleraar Bedrijfskunde aan de universiteit van Virginia. Ashcroft doet onderzoek naar de afgifte van insuline. Mede door haar onderzoek zijn medicijnen voor suikerziekte sterk verbeterd. Freeman is een van de eerste bedenkers van de stakeholder theorie, die inhoudt dat ondernemingen hun beleid ook moeten laten beïnvloeden door de omgeving buiten het bedrijf.

De RU kiest hiermee dus om de pluimen uit te reiken aan drie wetenschappers, dat is lang niet altijd zo. Tijdens het lustrum in 2008 kreeg toenmalig Amsterdams burgemeester Job Cohen een eredoctoraat en in 2006 ontving auteur Cees Nooteboom er een. Dijkgraaf, Ashcroft en Freeman krijgen hun eredoctoraat op 24 mei.

Update 15.55 uur: Naast de bekendmaking van de eredoctoraten nog een nieuwtje over het RU-lustrum: de band Racoon zal liedjes komen spelen op het lustrumfestival Radboud Rocks. Naast de Twentse Ilse de Lange nu dus de Zeeuwen van Racoon. Rest ons de vraag: waar blijft onze Frank Boeijen?

86: Nog meer groot lustrum-nieuws, de tweede hoofdact van Radboud Rocks wordt... RACOON! #aftellen ru.nl/actueel/lustru…

— RUlustrum2013 (@RUlustrum2013) February 19, 2013