[Update] Roos Vonk in de penarie

Vorige week maandag deed hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk heel wat stof opwaaien door haar niet zo subtiele tweet richting minister Kamp van economische zaken.

Universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen legde vlak daarna de verantwoordelijkheid bij Vonk zelf neer. Omdat ze haar tweet als privépersoon verstuurde kon zij hier niet op aangesproken worden volgens rector magnificus Kortmann en collegevoorzitter Meijer.

Dit was echter niet van lange duur, nog geen week later lieten zij weten dat Vonks taalgebruik niet door de beugel kon, 'en zeker niet voor een hoogleraar'. Volgens de bestuurders hebben de uitlatingen van wetenschappers een rechtstreekse invloed op het beeld dat burgers van de wetenschap hebben, zelfs wanneer die uitlatingen niets met onderwijs of onderzoek te maken hebben.

Deze week zal Vonk zich moeten verantwoorden voor haar ondoordachte actie in wat Gerritsen ‘een stevig gesprek’ noemt. Vonk is door het college van bestuur op het matje geroepen en zowel de voorzitter als de rector zullen de brutale wetenschapper te woord staan.

De sociaal psychologe werd al eerder op haar voorbeeldfunctie gewezen toen zij betrokken was bij een fraudeaanklacht in een wetenschappelijk onderzoek.

Update 17:00 uur: Roos Vonk heeft inmiddels haar preek gehad. 'Voorzitter van het College van Bestuur (CvB) Gerard Meijer en rector magnificus Bas Kortmann hebben haar duidelijk gemaakt dat zo'n tweet ongepast is, zeker voor een hoogleraar. Dat heeft zij ook begrepen. Over de inhoud van het gesprek worden verder geen mededelingen gedaan. Het gesprek wordt binnenkort voortgezet', meldt Martijn Gerritsen, woordvoerder van het CvB.

Update 11 september 17:00 uur: Hoogleraar Roos Vonk zegt sorry. Ze heeft na een stevig gesprek met het College van Bestuur (CvB) afgelopen week, een brief geschreven. Of dit onder druk is gebeurd is niet duidelijk. Vonk zegt sorry voor feit dat ze niet lukraak ieder impuls eruit moet knallen en dat ze dat nu dus wel gedaan heeft. In de brief schrijft ze ook direct al per brief haar excuses aan minister Kamp te hebben aangeboden.

De desbetreffende tweet waar het allemaal mee begon:

Ik ben zo chagrijnig door AH,heb zin om dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z'n bek te slaan. We worden verneukt! #rtlnieuws #schaliegas

— roos vonk (@roosvonk) August 26, 2013