RU op plaats 143 van QS ranglijst

De RU staat op plaats 143 van de World University Rankings van het Britse onderzoeksbureau QS, het onderzoek is voor 40 procent gebaseerd op reputatie van de universiteiten onder academici. Vorig jaar scoorde de RU hoger op de ranglijst, toen bezette zij plaats 136. De algemene score van de RU verbeterde wel ten opzichte van vorig jaar.

In de juni-ANS spraken wij Collegevoorzitter Gerard Meijer en hij had een duidelijke mening over universiteitsranglijsten: ‘Op die ranglijsten moeten we ons niet blindstaren. Die kunnen vaak verschillend geïnterpreteerd worden en daar zie je heel gekke dingen in.'

De Universiteit van Amsterdam is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit met plaats 58, verder zijn de Universiteit Leiden (74), de Universiteit Utrecht (81), de Erasmus Universiteit Rotterdam (92), de TU Delft (95) en de Rijksuniversiteit Groningen (97) vertegenwoordigd in de top 100. De laagst genoteerde Nederlandse universiteit is de Vrije Universiteit Amsterdam op plaats 181.

De gehele lijst wordt aangevoerd door het bekende groepje Amerikaanse en Engels universiteiten: Massachusetts Institute of Technology (1), Harvard University (2) en University of Cambridge (3).