Bestaat de herfstvakantie nog wel?
Flink wat openingstijden van RU-faciliteiten moeten het deze week ontgelden: het is herfstvakantie. Voor het Facilitair Bedrijf reden om het Cultuurcafé pas om 15.30 uur de deuren te laten openen en de restaurants in het Spinozagebouw en bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica al in de middag te sluiten. Sporters kunnen pas in de avond terecht in het Sportcafé. De UB is niet tot middernacht open, ondanks dat er tentamens plaatsvinden. Dit terwijl in april door het College van Bestuur is toegezegd dat gedurende tentamenweken de UB ruimer open is. Ook de fietsenkelder onder het Erasmusgebouw is deze week gesloten. Maar wie heeft er nou eigenlijk herfstvakantie?
In ieder geval maar weinig studenten, want de meeste faculteiten hebben gewoon colleges of tentamens. Na een inventarisatie van ANS blijken zo'n 4.000 studenten herfstvakantie te hebben: de 15.000 andere studenten zijn deze week in de collegebanken of tentamenzalen te vinden. De faculteiten der Rechtsgeleerdheid en Filosofie, Theologie en Religiestudies hebben herfstvakantie en de eerste- en tweedejaars Bètastudenten hoeven deze week ook niet op de RU te verschijnen. Her en der zijn nog opleidingen te vinden die hun studenten vrijaf hebben gegeven, wat vooral te maken heeft met aanstaande tentamens.
Officieel is er geen herfstvakantie meer, dat werd al in 2007 door de toenmalig voorzitter van het College van Bestuur, Roelof de Wijkerslooth, toegegeven. Tijdens de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) van 5 november 2007, gaf hij aan dat 'de herfstvakantie inmiddels voor studenten geen vakantieweek meer betreft'. Toch wordt deze week aangegrepen om voorzieningen beperkter te openen.
Gusta Cirkel, directeur van het Facilitair Bedrijf: 'We hebben al een paar jaar aangepaste openingstijden tijdens de herfstvakantie. Zo'n vijf jaar geleden hebben we wel alles open gehouden, maar er was toen nauwelijks omzet.' Ook geeft Cirkel aan dat er veel medewerkers op vakantie zijn en dat er puur naar de bedrijfsmatige kant wordt gekeken: 'als we nu alles open zouden houden volgens normale tijden, dan moeten we er geld op toe leggen. Dat kan niet, want we moeten extra scherp zijn op de kosten die we maken.' In maart bleek namelijk al uit een rapport van de Universitaire Studentenraad (USR) dat de financiële situatie van het Facilitair Bedrijf zorgwekkend is.
De herfstvakantie bestaat dus niet meer, maar de zwoegende student moet nog wel rekening houden met beperkte voorzieningen.