[Update] Boete voor na-inschrijving illegaal

Te laat voor je tentamen en een boete betalen? Mag niet, zegt de onderwijsinspectie.

Een aantal RU-faculteiten kent dit boetesysteem. Het lijkt er op dat dit vanaf komend collegejaar verleden tijd is, omdat je automatisch wordt ingeschreven voor een tentamen. Bij het aanmelden voor een cursus sta je namelijk ook automatisch ingeschreven voor het tentamen. Voor het inschrijven van de herkansing is het wel nog je eigen verantwoordelijkheid om op tijd te zijn. Zo niet, dan volgt er een boete. Ook dit is volgens de onderwijsinspectie niet toegestaan.

Martijn Gerritsen, woordvoerder van het College van Bestuur van de RU: 'Het is inderdaad niet toegestaan om een boete te heffen als studenten zich te laat aanmelden, maar faculteiten kunnen wel een bijdrage vragen in de administratieve kosten die daarmee gepaard gaan. Deze bijdrage mag niet hoger zijn dan de werkelijke kosten, wel lager.' Voor die paar muisklikken ben je aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid maar liefst 25 euro kwijt.

Update 15.20 uur: De onderwijsinspectie laat weten dat wanneer je aan het begin van het jaar collegegeld hebt betaald, je in principe recht hebt op het kosteloos volgen van college en het maken van tentamens. De onderwijsinspectie is er nog niet over uit of de RU wel een bedrag mag vragen voor de administratieve kosten. De komende weken wordt duidelijk of dat toegestaan is.