CvB start onderzoek naar Honours

Het College van Bestuur (CvB) start een onderzoek naar een paradepaardje van de RU: het interdisciplinaire Honoursprogramma. Aanleiding is een notitie van de Universitaire Studentenraad (USR) waarin wordt gesteld dat het door bachelorstudenten niet als een daadwerkelijk excellentietraject wordt ervaren.

De Honours Academy presenteert zichzelf als een uitdagend programma voor de meest getalenteerde en ambitieuze studenten. Die uitdaging valt volgens de notitie wel mee. Voor studenten zijn er relatief weinig verplichtingen en de cursussen komen soms overeen met reguliere eerstejaarsvakken. Ook heeft de USR zijn vraagtekens bij het hoge aantal studenten dat wordt aangenomen. Hij ziet hierin een perverse prikkel bij de selectie, omdat de Honours Academy een geldbedrag per honoursbul ontvangt.

De kritiek komt op een vervelend moment: sinds kort draait de RU zelf op voor de kosten, na zo'n vijf jaar subsidie van het ministerie gekregen te hebben. Jaarlijks gaat er 3 miljoen euro naar de excellente studenten. Maximaal 500 studenten worden ieder jaar toegelaten.

In afwachting van het onderzoek heeft de USR samen met het CvB besloten de notitie niet openbaar te maken.