RU-netwerken zijn weer veilig

De Heartbleed Bug, een beveiligingslek waarvan maandag bleek dat het al twee jaar lang websites en servers over de hele wereld bedreigt, heeft ook de RU-netwerken getroffen. Vandaar dat gisteren alle studenten en medewerkers een mail kregen waarin zij werden opgeroepen hun wachtwoorden te veranderen.

Het lek wordt veroorzaakt door een fout in de versleuteling tussen servers en websites. Hierdoor konden hackers twee jaar lang gegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord achterhalen. Inmiddels heeft de RU vrijwel alle servers van een nieuw certificaat voorzien, waardoor het lek is verholpen. Omdat er een kans bestaat dat de huidige gegevens al 'op straat' liggen, is het raadzaam om wachtwoorden van RU-accounts - net als bij Facebook, Dropbox en Google - te wijzigen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Momenteel is de ICT-dienst van de RU bezig met de laatste loodjes. Harrie Harings, ICT Security Manager aan de RU: 'We hebben hard gewerkt deze week.' Het systeem voor het draadloos netwerk wordt vandaag herstart. 'Het is moeilijk te zeggen of het er hierdoor even uit zal liggen. Android-apparaten zullen het nieuwe certificaat waarschijnlijk gewoon opmerken, maar bij bijvoorbeeld iPads kan het zijn dat je eduroam even als netwerk moet verwijderen en weer opnieuw aan moet melden.' Daarna kan iedereen in ieder geval weer veilig online soggen op de campus.