De campus verbeteren in 5 stappen

Een afgelopen zomer opgerichte werkgroep onder leiding van rector magnificus Bas Kortmann heeft een uitgebreid advies (.pdf) geschreven over verbetering van de campus. Zo wordt aan het College van Bestuur (CvB) geadviseerd om meer groepswerkplekken en studentenbanen te creëren en moet er een supermarkt op de campus komen. ANS maakte een overzicht van de belangrijkste aanbevelingen.

1. Meer groepswerkplekken In de Algemene Studentenenquête geeft 25 procent van de studenten aan dat er te weinig werkplekken zijn. De werkgroep ziet graag meer groepswerkplekken, overlegruimtes en stiltewerkplekken. Inmiddels heeft het Facilitair Bedrijf (FB) opdracht gekregen om te inventariseren of leegstaande collegezalen gebruikt kunnen worden als werkplek. Daarnaast moet de UB over niet al te lange tijd 300 extra werkplekken hebben.

2. Een deel van de campus 24/7 open In februari berichtte ANS al dat de USR graag zou zien dat een deel van de campus langer open is. Het gaat dan om de UB, het sportcentrum en Erasmusgebouw. Nu wil de werkgroep nog een stap verder: zij wil het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) opdracht geven om te bedenken hoe diensten 24/7 open kunnen zijn. Of studenten hierdoor echt langer op de campus zullen blijven is de vraag. In februari bleek al dat dit idee niet bij iedereen in goede aarde viel. Daarnaast wordt gekeken of het Erasmusgebouw een studentenhelpdesk moet krijgen. Hier kun je dan terecht met je vragen over onder andere ICT, reserveringen en inschrijvingen.

3. Supermarkt op de campus Een supermarkt op de campus, de geruchten blijken waar. Wel moet er eerst nog een haalbaarheidsstudie worden gedaan door het FB. 'De werkgroep denkt dat het de moeite waard is om opnieuw een onderzoek te laten toen (Spar-formule of AH to go) en daarbij ook Radboudumc en HAN te betrekken.' Wordt dus vervolgd.

4. Cultuurcentrum op de campus? Aanbieden van culturele activiteiten zou nog zo'n middel moeten zijn om studenten langer op de campus te houden. Dus stelt de werkgroep voor om een cultuurcentrum te bouwen. Dit kan dan functioneren als een ontmoetingsplaats voor medewerkers en studenten. 'In een dergelijk centrum zouden cursussen gegeven kunnen worden en er zouden verenigingen gehuisvest kunnen worden die nu nog niet deze binding hebben met de RU.'

5. Meer studentenbanen Studenten inzetten voor verschillende campusbaantjes, het is de vraag wat de Ondernemingsraad (OR) van dit plan vindt. Toch adviseert de werkgroep om dit op te nemen in het Strategisch Plan en vraagt Campus Detachering, het uitzendbureau voor campusbaantjes, om een visie op dit idee. De bedoeling is dat gekeken wordt naar 'hoe en waar uitbreiding van studentenbanen het beste gerealiseerd kan worden.' De opstellers van het adviesrapport zien zelf al mogelijke baantjes: studenten inzetten bij het realiseren van de door hun bedachte plannen.

En nu? Vijf mooie plannen, maar het is nog onduidelijk wat we straks echt terug gaan zien op de campus. Op 19 mei wordt het advies in ieder geval besproken met de USR, OR en het CvB. In een brief laat het CvB weten dat het 'met waardering kennis heeft genomen van dit rapport' en zich goed kan vinden in de aanbevelingen en voorstellen van de werkgroep. Toch geldt dit niet voor alle suggesties: het cultuurcentrum wordt 'niet opportuun geacht om nu prioriteit aan te geven'. Als reden geven de bestuurders aan dat er al een omvangrijk en ambitieus bouwprogramma is, waar dit idee nu niet in past.