Verkiezingen op de campus: de tussenstand

Het is inmiddels dag drie van de universitaire verkiezingen en de campagne is nog volop aan de gang. De zwart/gele linten van asap en de reclameborden van AKKUraatd sieren de campus en beide partijen proberen door middel van ludieke acties stemmen te winnen. Zo heeft AKKUraatd een verplaatsbare 'huiskamer' waar ze met studenten in gesprek gaan en hebben ze een debat georganiseerd met Stientje van Veldhoven, vice-fractievoorzitter van D66. Het stembusje van de partij moet op de campus voor meer bekendheid van zowel AKKUraatd als de verkiezingen in het algemeen genereren. Asap timmert ook druk aan de weg, onder andere door fietsbanden te plakken op de campus. Ook zijn ze druk bezig met collegepraatjes. Vandaag loopt asap rond met een GoPro, een camera waarmee je makkelijk beelden van jezelf kunt maken, in de hoop een leuk campagnefilmpje te kunnen schieten.

De studentpartijen staan zij aan zij te flyeren, maar van moordende concurrentie is geen sprake. Lijsttrekkers Jordy Davelaar en Mark Vlek de Coningh zeggen allebei dat de campagne gemoedelijk verloopt. 'Iedereen is vriendelijk tegen elkaar', aldus Vlek de Coningh. Davelaar beaamt dat: 'Het zijn allebei leuke clubs'. De heren hebben het idee dat de verkiezingen wel leven op de campus. Davelaar: 'Veel mensen die langslopen tijdens het flyeren geven aan al gestemd te hebben'. De campagne kent volgens de lijsttrekkers dan ook een stijgende lijn. 'Na de collegepraatjes krijg ik vaak te horen dat mensen dankzij de campagne toch zijn gaan stemmen', aldus Vlek de Coningh.

Dit beeld klopt met de opkomstpercentages: er zijn beduidend meer studenten die stemmen ten opzichte van vorig jaar. Dat is ook in de percentages grotendeels te zien. In 2013 was er op dag een nog maar een opkomst van 0,9%, dit jaar was dat twee procent. Dag twee kende een dip van 0,1% ten opzichte van vorig jaar met een uiteindelijk resultaat van 16,5%. Dat is op dag drie weer ruimschoots goed gemaakt met 21,3% dit jaar ten opzichte van 20,9% in 2013. Het met flyers bezaaien van het Erasmusplein leidt dus wel degelijk tot resultaten.

Voor de besluiteloze kiezer vindt maandag 27 mei om 20.00 nog een algemeen verkiezingsdebat tussen beide partijen plaats bij Ovum Novum.