[#RUkiest] AKKUraatd

Gisteren zijn de universitaire verkiezingen van start gegaan. Tot en met 28 mei kunnen RU-studenten hun stem uitbrengen voor de Opleidingscommissies, Facultaire Studentenraden en de Universitaire Studentenraad (USR). ANS-Online vroeg de twee partijen die strijden om het USR-pluche waarom we nu precies op AKKUraatd of asap moeten stemmen. Lees hier het verhaal van AKKUraatd-lijsttrekker Huguette Poolen.

De verkiezingstijd is weer aangebroken! Een week lang wordt iedere student platgegooid met posters, flyers en collegepraatjes van studenten van wie zij tot die week nog nooit van hadden gehoord en op wie ze nu geacht worden te stemmen.

En dan verschijnt nu nog zo’n gek stuk op de website van ANS. Waarom?

Wij zijn AKKUraatd, de studentenfractie in de Universitaire Studentenraad die zich inzet voor kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk onderwijs, een bruisend studentenleven en goede faciliteiten. Door onze jarenlange ervaring in de medezeggenschap hebben we al veel bereikt. Denk bijvoorbeeld aan Campus Detachering die op ons initiatief is ontstaan.

Maar genoeg over het verleden, wat gaan we dit jaar bereiken? Allereerst gaan we ons dit jaar inzetten tegen de rendementsmaatregelen die vanuit de overheid en het college van bestuur worden opgelegd. Studenten zijn lang en breed volwassen als ze op de universiteit komen en zijn onder de vleugels van papa en mama vandaan. Het laatste wat ze nodig hebben is een universiteit die ze tot aan het afronden van de master aan het handje vasthoudt en de meest basale zaken, zoals wanneer ze aanwezig moeten zijn in college, voor ze beslist. Kijk, dat je het snijden in rattenhersenen niet kunt leren door het in een boek te lezen, daar kunnen we nog inkomen. Maar dat een college waar alleen uit het boek wordt voorgelezen verplicht moet worden, omdat anders de docent geen studenten voor zich heeft zitten, is onzin.

We kunnen van studenten verwachten dat zij voldoende gemotiveerd zijn voor hun studie en snappen wat er allemaal moet gebeuren om hun studiepunten te halen. Het zou docenten niet moeten uitmaken hoe studenten zich voorbereiden op tentamens. Als dat is door colleges te volgen, prima. Maar als dat gebeurt door het boek te lezen, moet dat ook voldoende zijn.

Maar docenten hebben ook een belangrijk aandeel in de motivatie van studenten. Van een docent die onderuitgezakt achter zijn bureau zijn sheets voorleest, raakt een student alleen maar gedemotiveerd. Wanneer een docent echter vol passie kan vertellen over zijn vakgebied en zijn kennis op een interessante, didactisch verantwoorde manier overbrengt, zal een student ook enthousiaster worden over het vakgebied. Om voor een kleuterklas te staan, moet een volledige opleiding worden gevolgd. Promovendi die de wetenschappers van morgen moeten klaarstomen, krijgen nauwelijks begeleiding in hoe dat moet en worden in het diepe gegooid. Dit kan natuurlijk niet. AKKUraatd pleit er daarom voor dat iedere docent een basiskwalificatie onderwijs moet halen.

STEM AKKUraatd

Huguette Poolen

Lees ook waarom je asap moet stemmen.