Mind control

Ik ben een beetje teleurgesteld. Teleurgesteld over het niveau van de vragen bij NTR College Tour. Die zijn vaak zó stupide dat ik er spontaan van ga automutileren. ‘Wat is het gekste wat een fan ooit aan u vroeg?’, wilde een student weten van acteur Richard Gere. ‘Jouw nutteloze vraag’, had Gere moeten antwoorden. Dat is toch het laatste wat je van zo’n man wilt weten? Willem Holleeder neerzetten als een soort rolmodel en hem vragen naar zijn kinderen, dat is het soort kolder dat wordt verkocht als leerzame televisie. We raken geëmotioneerd bij het zien van een autist die getrouwd is doordat hij zich aansloot bij de Star Trek fanclub, met dank aan Whoopi Goldberg. Ik besef me dat dit nog kwaliteitstelevisie van de NTR betreft. En die studenten behoren dan qua intellect tot de bovenklasse van onze samenleving. Als dat het beste is wat we kunnen, dan lijden we aan collectieve verdomming.

Als ik goed naar mezelf kijk ben ik eigenlijk niet veel anders. Waarom maak ik me druk om NTR College Tour als ik me tegelijkertijd ook boos zou kunnen maken om maatschappelijk onrecht, armoede en, noem eens wat, politiek bedrog?

Het is alsof je op een podium aan een publiek vol afstervende, uitgehongerde mensen vertelt over eten. ‘Ja mensen, eten, dat zouden jullie eens moeten proberen. Is het jullie trouwens opgevallen dat er daar een lekkere schaal nacho’s staat in de hoek van de zaal?’, en dat iedereen dan begint te klappen en roepen ‘O ja, nacho’s!’. Maar in plaats van het op te eten, stoppen ze het in hun reet, ze snuiven het op voor hun eigen entertainment waarna ze zich afvragen waarom ze toch zo’n honger hebben.

Bovenstaand pareltje komt van komiek Doug Stanhope en hij heeft gelijk. Waarom zou je je nog ergens druk om maken en een boodschap proberen te verkopen als niemand écht luistert? Je woorden bieden hoogstens entertainmentwaarde, of een lach van korte duur. Applaus en wat lovende kritieken. En vervolgens gaat de onnozele weer aan het werk, de boodschap geldt niet voor hem. Maar wel goed dat iemand het zegt! Zij die op de barricaden het gevecht tegen onrecht aangaan, worden gezien als gestoorde waxinelichthouderwerpers. Mafkezen. Want wat er toe doet, is tot volstrekte trivia gemaakt en het nutteloze zegeviert. Maar het nutteloze is niet voedzaam. Je houdt honger, maar weet niet waarom. Ook ik ben ten prooi gevallen aan de verdomming, ik ben een van die willoze schaapjes in de kudde die zich in een neerwaartse spiraal van het onbeduidende stort. Oogkleppen op en gaan.

DARPA, het Pentagon’s Defense Advanced Research Projects Agency, vond onlangs een manier om de gedragingen van een rat in Brazilië via het internet over te brengen naar een rat in de Verenigde Staten. De rat in de VS begon bij ontvangst direct de rat uit Brazilië te imiteren in zijn gedrag. Noem me een conspiracy-idioot maar ik geloof wel in government mind control. Onze verdomming, ons vernauwde bewustzijn, volgens mij zijn we al aardig op weg. Ik moet wegblijven uit die neerwaartse spiraal. Einstein zei ooit: The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything.

Slaap lekker.