[Update] Project Glassroom: in gesprek met de deelnemers

Het kleine glazen huisje op het Erasmusplein staat te blinken in de ochtendzon, terwijl de organisatoren van project Glassroom met spanning wachten op de 'kandidaten' die vandaag negen uur lang achter het glas zullen doorbrengen. De bedoeling van het experiment, dat gisteren van start ging, is mensen bewuster maken van hun sociale mediagebruik. Elke dag zijn twee personen van 9.00 tot 18.00 uur op elkaar aangewezen als gesprekspartner, zonder telefoon of internet.

De initiatiefnemers van de Studentenkerk vonden de eerste dag zelfs beter verlopen dan verwacht. 'De kandidaten bleken veel met elkaar gemeen te hebben. Er vielen na een tijd wel wat stiltes, maar dat houd je toch. Bovendien was het helemaal niet ongemakkelijk hoorde ik', aldus Sjoerd Boonstra van de organisatie. Vandaag zal het de beurt zijn aan twee 'verse' deelnemers. Net als Boonstra zich afvraagt waar ze blijven komt de eerste al richting het huisje gelopen. Wievineke (21) studeert Geneeskunde en was meteen laaiend enthousiast toen ze hoorde van het project. 'Dit is echt iets waar ik aan mee moest doen, in het dagelijks leven zal je zoiets nooit meemaken.' Dat ze dadelijk de hele dag met een wildvreemde moet praten lijkt haar op het eerste gezicht niet veel te doen. 'Als ik niet met hem of haar op kan schieten? Dan ga ik toch lekker in discussie. Ik maak me daar echt geen zorgen om hoor.'

Gelukkig staat er ook een beetje afleiding op het programma voor de deelnemers van vandaag. Gisteren bezocht rector magnificus Bas Kortmann de Glassroom al tijdens de lunch voor een gesprek. Vandaag zal hoofd communicatie aan de RU, Pim van Zanen, het middageten verzorgen.

Met nog een paar minuten te gaan komt de tweede deelnemer Grzegorz (19), net gestopt met zijn studie Natuurkunde, het plein op en stelt zich aan Wievineke voor. 'Met de namen alleen al kunnen we wel wat tijd vullen', grapt Grzegorz. Zelf heeft hij al geen Facebook meer en Whatsapp gebruikt hij alleen om 'initieel contact te faciliteren'. Bij Wievineke ligt dat wel anders, ze voert lange gesprekken over Whatsapp. De zenuwen komen bij beiden inmiddels een beetje bovendrijven. 'Ik ben wel benieuwd hoor', lacht Grzegorz. Deze reageert spontaan: 'Ach, als we ons heel erg vervelen leer ik je wel dansen.'

De telefoons moeten worden ingeleverd en ook de kandidaten gaan achter slot en grendel. Na afloop zal ANS peilen of de stemming nog steeds zo goed is als vanochtend.

Update 4 juni 10.07: Gisteravond klokslag 18.00 uur mocht het tweetal eindelijk de Glassroom verlaten. Was het niet verschrikkelijk irritant om negen uur op elkaars lip te zitten? Wievineke vindt van niet: 'Het was juist heel fijn om een dag geen verplichtingen te hebben, aan niets te hoeven denken. Lekker relaxt. In het begin had Grzegorz zijn horloge nog om, maar deze hebben we daarna meteen naar buiten gesmeten. We wilden geen besef hebben van de tijd, dat is veel leuker.' Grzegorz kan dit alleen maar beamen. Ook diepgaande gesprekken over politiek, religie en familie waren geen enkel probleem. 'Daarin verschilden onze meningen nogal, dus het was heel interessant om die met elkaar te vergelijken. Ik ben een goede luisteraar, dus ik vond het fijn om Wievineke veel aan het woord te laten,' aldus Grzegorz.

Er was ook tijd voor wat ontspannende activiteiten, in de vorm van yoga. Wievineke: 'Grzegorz liet op een bepaald moment vallen dat hij aan yoga doet, dus toen besloten we om een aantal oefeningen te doen. Het kon vandaag allemaal!' Het mag wel duidelijk zijn dat de telefoon of laptop absoluut niet werden gemist, waarmee kan worden geconcludeerd dat de insteek van project Glassroom voor deze twee kandidaten is geslaagd.

Morgen zal er een nieuw tweetal plaatsnemen in het glazen huisje en verzorgt Gerard Meijer, voorzitter van het college van bestuur van de RU, de lunch.