Ondertussen in China

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: alles voor een plek aan een Chinese universiteit.

Miljoenen aankomende studenten door heel China kunnen worden opgeveegd. Ongeveer een week geleden vonden toelatingsexamens plaats, waarmee scholieren met elkaar het gevecht aangingen om een plek op een der Chinese universiteiten te bemachtigen.

En dat ging over lijken. Bij de kinderen werden zuurstof canisters toegediend, ze werden aan infusen van aminozuren gelegd en meisjes kregen tijdens de voorbereidingsperiode hormooninjecties zodat ze geen overlast ondervonden van hun menstruatie. Ouders van deze kinderen huurden speciale tutors, dwongen hun kroost tot educationele bootcamps en beloven absurd waardevolle cadeaus, zoals auto’s en geldbedragen, als beloning voor goede resultaten.

Meer dan negen miljoen studenten vanuit heel China namen deel aan de Gaokao, het tweedaagse toelatingsexamen voor de universiteiten. De afgelopen 30 jaar waren er meer dan 70 miljoen inschrijvingen voor de toets. De punten die worden toegekend liggen tussen de nul en 750. Vanaf 500 punten maakt een scholier kans op een plek op de universiteit.

Het aantal scholieren dat zich inschrijft voor de Gaokao neemt sinds 2008 ieder jaar af, waarschijnlijk omdat er simpelweg minder Chinezen met de juiste leeftijd zijn en omdat meer studenten een buitenlandse universiteit verkiezen boven een nationale instelling.