Ondertussen in: Malawi

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: verdubbeling van collegegeld in Malawi

Dat moet even slikken zijn geweest voor de Malawische studenten. De informatiebrief die het begin van het academisch jaar inluidde, bood geen warm welkom. Na zes alinea’s over fuserende locaties en afstudeerstatistieken, meldde de enige universiteit van het land dat het collegegeld met meer dan honderd procent zou stijgen.

‘The University also wishes to inform the general public that the tuition fee contribution for all continuing and new government sponsored students has been revised from K25,000.00 to K55,000.00 per year starting from the next academic year.’

Studenten met een ontoereikend budget kunnen het bedrag lenen bij de nationale bank van Malawi tegen het gebruikelijke rentepercentage. Daarnaast is het voor studenten ook mogelijk om in twee gelijke termijnen te betalen.

De universiteit zag zichzelf tot een verhoging genoodzaakt door de crisis die het land teistert. De Malawische economie wordt namelijk geplaagd door een tekort aan brandstoffen en buitenlandse valuta. Dit is extra nijpend doordat de meeste buitenlandse donoren uit protest tegen het autocratische bewind van de voormalige president Bingu wa Mutharika hun steun hebben ingetrokken. Met Joyce Banda als nieuwe machthebber wordt gepoogd de economie nieuw leven in te blazen. De verhoging van de collegegelden is daar een voorbeeld van.

Het hoger onderwijs is ook op een andere manier aan verandering onderhevig, blijkt uit de brief. In Malawi geldt sinds jaar en dag een controversieel quotasysteem, wat inhoudt dat elk van de 28 districten een gelijk aantal studenten naar de universiteit mag sturen, ongeacht het inwonertal. Deze geselecteerde studenten worden door de overheid gesubsidieerd. De universiteit deelt nu mee dat op naleving van het huidige beleid de keuzes niet langer op residentiële basis, maar op grond van kwaliteit worden gemaakt. Ook krijgen alle studenten, dus ook de niet-gesubsidieerde, een maandelijkse bijdrage voor de maaltijden en accommodatie.