Ondertussen in: Ierland

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: dierproeven in Ierland.

Commotie in Ierland, waar afgelopen week bekend werd dat universiteiten over de afgelopen drie jaar bijna twee miljoen euro uitgaven aan dierproeven.

De Ierse krant Irish Independent vroeg de cijfers op bij het ministerie en zag dat het Trinity College uit Dublin de laatste drie academische jaren 703 duizend euro spendeerde voor zo'n 40 duizend muizen, 14 duizend ratten en 35 varkens. De dieren worden gebruikt voor onderzoek naar onder andere kanker, diabetes, Alzheimer en multiple sclerosis. Universiteiten zeggen dat de proeven nodig zijn omdat er simpelweg geen proefdiervrije alternatieven zijn en de dieren alleen worden gebruikt bij proeven die ervoor moeten zorgen dat de gezondheid van mens of dier in het algemeen wordt verbeterd.

Het is niet de eerste keer dat er in Ierland commotie is rond de dierproeven. Ook in 2005 werden de uitgaven opgevraagd bij het ministerie. Dierenrechtenactivisten reageerden toen kritisch. Zo zei het Irish Anti Vivisection Society dat met name de samenwerking van universiteiten met bedrijven ervoor zorgt dat het aantal dieren dat wordt gebruikt voor dergelijke proeven stijgt.

2 miljoen euro aan uitgaven dus in Ierland, maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Ook hier wordt immers genoeg actie gevoerd tegen dierproeven. Alleen al uit de cijfers van de RU blijkt dat de uitgaven aan dierproeven en het aantal beestjes dat daarbij wordt gebruikt al veel hoger te liggen. In het jaarverslag (.pdf) van het Centraal Dierenlaboratorium staat dat er in 2011 18.743 dieren werden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dit is wel minder dan in voorgaande jaren. Dit zijn grotendeels muizen (14.014), maar ook ratten (4485), cavia's (53), konijnen (66), varkens (53), geiten (32), schapen (37) en resusapen (3) passeren de revue. Totale subsidie die het CDL hiervoor kreeg van het UMC St. Radboud in 2011 was 3,2 miljoen euro. Daar kunnen ze in Ierland dus nog een puntje aan zuigen.