#TK2012: Van BrandVoting tot de Binnenhof Battle

In de week naar aanloop van de verkiezingen kijkt ANS naar curieus campagnemateriaal en standpunten voor studentonderwerpen. Vandaag: de meest uiteenlopende stemwijzers

Het gemak dient de mens, ook wanneer het om het landsbelang gaat. Zwevende kiezers hoeven tegenwoordig niet langer de partijprogramma's van de verschillende partijen door te spitten om van het passieve stemrecht gebruik te maken. De verschillende kieswijzers zetten de standpunten op een rijtje, spelen ze tegen elkaar uit in een aantal simpele stellingen en serveren in zo'n 30 muisklikken een hapklaar stemadvies. Al sinds 1989 hebben zij een evidente invloed op de verkiezingen, een ontwikkeling die zowel wordt toegejuicht als met argusogen bekeken. Feit blijft dat miljoenen mensen er van gebruik maken en het aantal verschillende kieswijzers blijft toenemen.

Wil je je serieus laten informeren? Dat kan hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier. Daarnaast zijn er kieswijzers die zich concentreren op een enkel thema. Vindt jij dat je groen moet doen, vrede moet bewaren of dat geloof ook nog best wel belangrijk is? Dan kun je in dit segment je ideale stemadvies vinden. Deze gaat trouwens gewoon over seks.

Ten slotte heb je nog een aantal kieswijzers die met een grote(re) korrel zout genomen moeten worden. Wij hebben er al hard om kunnen lachen en zetten de leukste hieronder op een rij.

Koppensneller Het stemadvies op basis van je gezichtsvoorkeur. Hoe het werkt wordt niet precies duidelijk, maar als je alleen voor de lelijkste apenkoppen kiest komt de PVV waarschijnlijk bovenaan je lijstje te staan. Of de Partij voor de Dieren natuurlijk.

BrandVoting Stemadvies op basis van je merkvoorkeuren. Smeer je Calvé pindakaas met stukjes noot op je boterham? Dan is D66 de partij voor jouw belangen.

SpeldWijzer De hilarische kieswijzer van De Speld. Ontwikkeld in samenwerking met Shanya en M'belldodogu, de Bilderberggroep en Europese weigerambtenaren.

De Onderbuikstemwijzer Bepaal zelf hoe kort je door de bocht gaat en laat je vervolgens leiden door je onderbuikgevoelens. Hoe harder je op de muis ramt, des te nauwkeuriger het advies.

Zetelfighter Kies voor een van de lijsttrekkers en sla je politieke tegenstanders tot moes. In dezelfde categorie: de Binnenhof Battle, waarbij je punten kunt halen om Haagse coryfeeën als Henk Bleker en Rutger Castricum te unlocken.

Nog geen keuze kunnen maken? De stemwijzerwijzer helpt je graag op weg.