Nijmegen Rock City? (1)

Gehuld in leren skinnyjeans, met een fles Jack Daniels’ achter de kiezen en een luchtgitaar in de hand de haren losgooien, is dat typisch Nijmeegs? De Keizerstad heeft mede dankzij het succes van ‘Nijmeegse’ bands als De Staat en Go Back To The Zoo het imago verworven als broeiplaats van rockmuziek. Waar is dit stenen fundament te vinden, hoe was dit in het verleden en wat heeft de Radboudiaan hiermee te maken? In het eerste deel van deze leadstory worden de schuilplaatsen van herrie blootgelegd.

De student die de ANWB raadpleegt voor alles buiten de Molenstraat zal vast schrikken, maar op het gebied van rockmuziek is er in Nijmegen buitengewoon veel te beleven. Uiteraard is er concertzaal Doornroosje, waar geregeld grote acts als The Devil’s Blood zich hullen in varkensbloed terwijl zij tot Satan bidden. Daarnaast zijn er allerlei kroegen die live rockmuziek bieden. Muziekcafé Merleyn is het jongere broertje van Doornroosje, met dezelfde programmeur die kleinere, maar nog steeds internationale namen boekt. Cafés Dollar$ en Weerlicht zijn laagdrempeliger, bijna dagelijks staat een klootje musici te spelen, veelal vertolken zij uitgemolken covers.

Rouwdouwers zullen daar minder snel aan hun trekken komen, hen kan je vinden in Kollektief Kafé Bijstand of metalhol Backstage. Soms fungeren deze als podium voor illustere namen waaronder The Sin Committee en Bloody Remains, meestal zijn het gewoon kroegjes waar oude herrie wordt gedraaid en goedkoop bier en wodka worden gedronken. Regelmatiger in de programmering is oud-kraakpand De Onderbroek. Bijna wekelijks kan men aldaar genieten van punk, bijna net zo vaak dansen alternatieve krakers op minder alternatieve klassiekers van ABBA en Kinderen voor Kinderen tijdens feesten als String Swing.

The Fantastic Journey Of The Underground Man was de eerste single van De Staat. Het nummer is vernoemd naar een uitgaansgelegenheid in de Molenstraat. Lees hier het ANS-interview met De Staat ten tijde van deze hit.

Populairder onder Radboudianen is NDRGRND, de enige studentikoze tent in de Molenstraat waar veelvuldig gitaarmuziek uit de boxen schalt. Minder goed bezocht dan hun dansavonden zijn de wekelijkse concerten, terwijl zij gratis kwaliteit bieden: lokale helden wisselen nationaal erkende bands als Hospital Bombers en Woost af. Niet voor niets heeft De Staat er hun eerste hit aan gewijd.

De Nijmeegse voorliefde voor rockmuziek is ook terug te vinden in de wildgroei aan drukbezochte festivals. Onlangs vond in Park Brakkenstein, praktisch naast de RU, het FortaRock festival plaats. Bands met een bijna legendarische status als Slayer en Machine Head sierden het affiche. Nog massalere festivals (Rockin' Park en de-Affaire) zijn aanstaande terwijl kleinschaligere evenementen (Plufest, Oranjepop en het Bevrijdingsfestival) inmiddels achter de rug zijn. Net als de kroegen verschillen deze festivals zeer veel in grootte en opzet, maar ze kennen één gemene deler. Gitaarmuziek viert overduidelijk haar hoogtijdagen in Nijmegen.

De plekken zijn slechts één kant van de medaille, het Nijmeegse bandcircuit vormt de andere, minstens zo belangrijke zijde. In het volgende deel van de leadstory wordt de muzikantenscene besproken met Jord Jansen, voorzitter van Nijmegen Rock City.