De Terugblik: wat aten we?

In de laatste tien dagen van 2013 blikt ANS terug op een opmerkelijk jaar. In overzichten vatten we de memorabele en bijzondere momenten samen, lachen we om idiote plannen van Bussemaker en rakelen we eigenaardige nieuwtjes op. Vandaag: de smakelijkste momenten. Vandaag: het smakelijkste voer.

5. China Town Voor de Aan Tafel spoorde ANS in december een groep bevriende Chinezen op om diens kookkunsten op de proef te stellen. Speciaal voor het testpanel werd een minder pittige variant gemaakt van de traditionele hot pot, en dat werd gewaardeerd: voor de smaak van het eten gaf ANS een 9. Helaas had de groep – die overigens zelf het liefst Nederlands 'gras' probeerde – geen besef van leuk poseren, en de speciaal aangeschafte plastic bordjes en bekers waren ook geen sfeermakers.

4. Refterkerst Ook de dagen vlak voor de vakantie moet er soms worden gegeten op de universiteit. Deed je dat woensdag 18 december liever niet in het donker? Dat was dan jammer, want in de Refter was de sfeerverlichting aan. Onder begeleiding van een klein orkestje testte ANS wat ons favoriete restaurant voor de feestdagen had verzonnen. De sappige hertensucade was om je vingers bij af te likken, de zonnebloempitten in de tomatensoep waren geen succes. Al met al was het boven-Refter-gemiddeld.

3. Transgendergroep De leden van Transgendergroep Nijmegen zetten de trend voort die bij de intro-ANS dit jaar was gezet: een moordscène naspelen. Weliswaar is het een milde poging, een vork in iemands keel zetten is minder alarmerend dan een mes (beide ‘moordenaars’ kijken wel even creepy). Gelukkig heeft de foto niets te maken met het eten, dus schroomde het testpanel niet om een 8,5 te geven voor de lekkere veganistische tafel met hete kokosboontjes en loempia’s.

2. Loefbijter Akkoord, het vriest nu ook niet, maar denk even terug aan de hitte van afgelopen zomer en stel je voor dat je toen in een warme keuken moest staan om eten te bereiden voor aankomende sjaarzen. Dat is ongetwijfeld afzien, maar het zorgde wel voor een lekker maal voor twee ANS-redacteuren. Kernwoord van de maaltijd was 'veelzijdig': broodjes, olijven, tortilla’s en salades waren slechts een aperitief. Vooral de kipsaté, gehaktballetjes en gebakken aardappels vielen in de smaak. De zeilvereniging krijgt voor het zware delegeren aan professionele koks een 9+.

1. Galgenveldgang 162 De vriendengroep die het eten voor november verzorgde, had totaal geen problemen met de foto. Kleedjes werden tevoorschijn getoverd, snorren getekend en blije gezichten opgezet. Het was grappig dat ook hier de moordlust naar voren kwam in de vorm van een spies, maar iedereen was dan ook heel boos dat er een ei kapot was gevallen. De smaak werd even goed beoordeeld (beide 8,5), hoewel de rijstkorrels van de kiprisotto iets te hard waren. De bruschetta en de tiramisu maakten het gelukkig weer goed, waardoor de maaltijd toch een feestje was.