Literatuurtip februari

De beste roman aller tijden, het meest gedurfde essay van de laatste jaren en een poëtische geheimtip. Vanaf heden zullen medewerkers van literair productiehuis Wintertuin maandelijks op ANS-Online laten weten wat je echt niet mag missen. De tips van deze maand komen van Kim van Kaam. Zij werkt als producent en programmamaker bij de Wintertuin. Daarnaast is zij programmeur bij Festival Mooie Woorden.

Aan mij de eer. In deze editie van de Wintertuin boekentips heb ik mij laten inspireren door een groep tweede-generatieschrijvers. Dit zijn jonge auteurs die opgroeiden als kinderen van ouders die als baby-boomers vooral tijd hadden voor hun carrière. Hun kroost ontwikkelde zich tot eigenzinnig romanciers en dichters die hun achtergrond duidelijk mijlenver achter zich willen laten en liever schrijven over dingen die er echt toe doen.

Frans Sanfisko - Dertigers aan de thee Als eerste tip ik Dertigers aan de thee van Frans Sanfisko. Eigenlijk gebeurt in deze roman bar weinig. Hoofdpersonage Hajo laat zijn levensplot graag afhangen van het toeval. Door een absurde reeks van toevallige voorvallen (een geboorte in de stadsbus, een terroristische aanslag op zijn vaders sigarenwinkel, en een allesverwoestende aardbeving in zijn woonplaats Krimpen a/d IJssel) bevindt Hajo’s leven zich echter plotseling en ongewild in een bizarre wereld van spaarzegelboekjes en gft-afval. Sanfisko is duidelijk geïnspireerd door het werk van Herman Brusselmans, en de toon in deze debuutroman doet niet voor die van Brusselmans onder.

O.C.E. van der Horst - Fruitkoeken en schaamhaar Het schrijven van een boek begint bij O.C.E. van der Horst bij de titel. Over diens bundeling anekdotische stillevens Fruitkoeken en schaamhaar is verder niet veel te zeggen. De titel geeft al veel weg. Van der Horst is een nieuwkomer in het genre Zeer Korte Verhalen (zkv’s), maar bewijst meteen dat je maar weinig woorden nodig kan hebben om veel te zeggen. Bij vlagen hilarisch, maar vaker verstild van emotie en gewoonweg indrukwekkend.

Berry Schaftbuijger - Café Parenclub (dos op zijn minst) Voor de bundel waargebeurde gedichten Café Parenclub (dos op zijn minst) dook Berry Schaftbuijger diep het circuit van parenclubs en swingers in. Het resulteerde in een poëtisch geheel van vurige rendez-vous, gepassioneerde tête-à-têtes, en wervelende uitwisselingen dat zijn weerga niet kent. Schaftbuijger schuwt het hem onbekende niet, en springt graag in de diepe gaten die de literaire taboes in de Nederlandse Letteren slaan. Geen zondagse kost, meer iets voor als je na een lange donderdagnacht bot vangen wéér alleen in je studentenkamer arriveert.

Kim van Kaam - Zo kotst Joke ook Het is waarschijnlijk niet erg gangbaar om in een tiplijst je eigen roman op te nemen, maar ik doe het toch. Zo kotst Joke ook is de debuutroman van Kim van Kaam. Citaat van de achterflap: “Zij schreef een krankzinnig verslag over vriendjes en vakantie, schoonmakers en schoonouders, over overgeven en overleven. Confronterend en hartverwarmend tegelijkertijd. Misselijkmakend goed.”