Het Laatste Oordeel: De Speld Masterclass

Duffe opsommingen of ultiem entertainment? Tijdens het Wintertuinfestival verschanst ANS zich in de collegebanken om een genadeloos oordeel te vellen over de gastsprekers.

Tekst: Ronald Peeters en Felix Wagner Foto: Felix Wagner

Spreker: Jochem van den Berg, hoofdredacteur De Speld Uitstraling: Onzeker grappig Inhoud: Satirisch gelach Eindcijfer: 7,5

'De geschiedenis van de satire, dat zou te lang duren.' Om toch een korte samenvatting te geven, begint Jochem van den Berg, beter bekend als hoofdredacteur van zijn spottende website De Speld, zijn favoriete satirici op te sommen. Het eerste half uur van het college wordt gevuld door naar filmpjes te kijken waarbij Van den Berg een toelichting geeft. Met voorbeelden als Monty Python en Charlie Brooker laat de satiricus zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en wat zijn helden zijn op het gebied van satire. Hij zet het college voort met een toelichting op de verdiensten van de site. 'De Speld is een beetje het lichtpuntje tussen al dat duistere nieuws'. Dit wordt kracht bijgezet door voorbeelden van stukjes te laten zien die de laatste tijd veel views hadden op de site van Van den Berg.

In 2008 en 2009 was De Speld langdradiger en veel minder scherp. Nu zijn de berichten niet langer dan driehonderd woorden. De twintig-koppige redactie heeft een geheime Facebookgroep waarin ideeën worden geplaatst. Die worden genadeloos afgemaakt of de hemel in geprezen. 'Het is keihard, maar eerlijk', zegt Van den Berg.

De zaal lijkt blij te zijn met deze intermezzo's en het verhaal van Van den Berg komt meer tot zijn recht. Dat is maar goed ook, aangezien de aanwezigen bij het volgende onderdeel zelf aan het werk moeten. Het creatief brein achter De Speld wil laten zien dat humor nog niet zo makkelijk is. De aanwezigen worden opgedeeld in vier groepen en krijgen de opdracht om met nieuwsitems aan het werk te gaan en hier een satirische draai, zoals De Speld doet, aan te geven. De onderwerpen zijn door Van den Berg zelf uitgekozen en variëren van het schandaal rond dokter Corry tot een verslaggever van Powned die een pak rammel kreeg.

Laatste oordeel der studenten De meeste aanwezigen waren vooral nieuwsgierig naar wie het gezicht achter De Speld is en naar de structuur van de berichten. De bezoekers hadden over het algemeen niet zo heel veel affiniteit met schrijven. Volgens een van de toehoorders was het een leuke en vooral ook zeer interessante masterclass.

ANS had vanochtend een interview met Jochem van den Berg.

http://www.youtube.com/watch?v=aHun58mz3vI het filmpje van Charlie Brooker