Tweede Kamer: censuur uit den boze

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Zijlstra universiteitsbestuurders duidelijk maakt dat het niet de bedoeling is om zelf de inhoud van universiteitsbladen te bepalen. Een verzoek van de SP en de VVD aan de regering om in overleg met bestuurders te benadrukken dat universitaire media onafhankelijk zijn en redactionele inmenging ongewenst is, werd unaniem gesteund.

Twee weken geleden dienden Jasper van Dijk (SP) en Anne-Wil Lucas (VVD) een motie in naar aanleiding van het bericht dat de redactie van Vox een stuk over het rapport-Vonk niet mocht plaatsen. In het stuk werd de mening van studenten gevraagd over de conclusies van het integriteitsonderzoek naar het handelen van hoogleraar Roos Vonk in de vleesaffaire.

Van Dijk kondigde eerder aan dat universitaire media wettelijk beschermd zouden moeten worden. Die mening werd door de staatssecretaris niet gedeeld, Zijlstra vond het begrijpelijk dat bestuurders bladen sturen. De Tweede Kamer heeft onafhankelijke berichtgeving gelukkig hoger in het vaandel staan.