Zijlstra zet afschaffen masterstufi door

Staatssecretaris Zijlstra wil het afschaffen van de basisbeurs in de masterfase doorzetten. Dat zei hij gisteren in de studentenkamer, het officiƫle overleg tussen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de staatssecretaris.

De LSVb is teleurgesteld in het starre vasthouden van Zijlstra. Jelmer de Ronde, vice-voorzitter van de vakbond, is bang dat er veel talent verloren gaat door de maatregel. 'Onderwijs moet toegankelijk zijn en als je moet lenen om een master te kunnen doen wordt het een financiƫle keuze en geen inhoudelijke. Studenten die bijvoorbeeld een tweejarige researchmaster willen doen, zullen daar eerder vanaf zien omdat ze zich daar diep voor in de schulden moeten steken.' Het wetsvoorstel om de basisbeurs in de masterfase af te schaffen moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld.

Volgens De Ronde wordt er nauwelijks een inhoudelijke discussie gevoerd en gaat het Zijlstra alleen maar om het binnenhalen van een bepaald bedrag aan bezuinigingen: 'Veel beleid is kortzichtig, het gaat de staatssecretaris om de bezuiniging, niet om de inhoud.' De LSVb maakt zich voornamelijk zorgen om de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook in de voorwaarden voor het ontvangen van een aanvullende beurs verandert het een en ander. 'Studenten die ruzie hebben met hun ouders of onvindbare ouders hebben, kunnen straks geen aanvullende beurs meer krijgen. Dat is een van de naarste stukjes beleid, juist zij hebben de aanvullende beurs hard nodig,' aldus de vice-voorzitter van de vakbond.