Weinig animo voor 'Duitse rekening'

Halbes Duitse evenknie stuurde begin deze maand de rekening die de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Berlijn wil neerleggen al terug. Zijlstra vindt dat de studiekosten van Duitse studenten door die Heimat moeten worden betaald, maar CDU-staatssecretaris Helge Braun voelt daar niets voor. Nu zegt ook Sander de Rouwe, Tweede Kamerlid voor het CDA, dat het voorstel van de zotte is.

'Dit is een lachwekkend voorstel,' zei het Kamerlid in het Nieuwjaarsdebat van de Haagse Hogeschool. 'Ons land kan zich beter zorgen maken over het geringe aantal studenten dat vanuit hier buitenlandse studie ervaring opdoet. Europees gezien is het bovendien een weinig zinvol voorstel, dat alleen maar voor overbodig bureaucratisch gedoe zal leiden.' Als Zijlstra een rekening naar Berlijn stuurt, kan hij volgens De Rouwe tegelijkertijd een cheque bij onze zuiderburen afleveren.

Ook vanuit de grootste oppositiepartij kan het voorstel van de staatssecretaris niet op steun rekenen. Tanja Jadnanansing, woordvoerder onderwijs voor de PvdA, ziet Zijlstra's 'Duitse rekening' niet zitten. Wel vraagt ze zich af of Duits-gerichte opleidingen en Duitstalig onderwijs een taak van door de Nederlandse overheid bekostigd onderwijs moet zijn.