'Meer buitenlandse studenten dan hbo'ers naar universiteit'

Het aantal buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten groeit gestaag. Sterker nog, dit aantal is groter dan de hoeveelheid hbo'ers die doorstroomt naar de universiteit. Dat beweert de Vereniging van Universiteiten (VSNU) in haar eerste, enigszins grof geschatte instroomcijfers.

In 2011 steeg het aantal internationale studenten met 13 procent naar ongeveer 10.500. Volgens de VSNU begon 4800 aan een bachelor en 5600 aan een master. De overige honderd buitenlanders is naar alle waarschijnlijkheid begonnen met wiet roken of schaatsen, want daarover meldt het VSNU niets in haar persbericht. Desalniettemin is dit aantal volgens de universiteitenkoepel groter dan de instroom vanuit het hbo. Maar liefst 8 procent minder hbo'ers stapte over naar de universiteit ten opzichte van vorig collegejaar, waardoor dit aantal uitkomt op 10.400. De VSNU heeft geen idee waardoor dit komt.

Verder laat de VSNU weten dat meer vwo'ers kozen voor een studie in de sectoren natuur en techniek. Het aantal studenten in de exacte sector steeg met 9 procent, voor de technische studies was dat 3 procent ten opzicht van 2010. In totaal koost 83 procent van de vwo'ers in 2011 voor een universitaire bachelor na het afronden van de middelbare school, een procent meer dan het totaal aantal inschrijvingen in 2010.

Op de correcte en gedetailleerde cijfers per universiteit moeten we nog even wachten, daarover bericht de VSNU later.