Docent betaald per afstudeerder

Gisteren werd in actualiteitenprogramma EenVandaag melding gemaakt van een nieuw schandaal op een hogeschool. Op de Haagse Hogeschool werken scriptiebegeleiders op basis van een 'no cure, no pay' systeem, zo blijkt uit een contract dat ondertekend is door de directeur van de Academie voor Facility Management.

In het contract dat begeleiders moesten ondertekenen, staat te lezen dat er per afstudeerder een tarief van €1200 wordt gehanteerd. Dat bedrag kan 'alleen gedeclareerd worden wanneer de student in kwestie slaagt. Als de student zakt, ontvangt de begeleider, die de scriptie overigens zelf beoordeelt, deze beloning niet.

Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) liet weten dat dit 'echt niet kan'. 'Gelukkig ziet de Haagse Hogeschool dat ook en grijpt ze in.' De Inspectie heeft inmiddels opheldering gevraagd bij de hogeschool. Corrie Snelders, directeur Onderwijs- en Studentenzaken stelde in een reactie dat deze manier van werken 'niet ons beleid is'. 'Wij gaan ervoor zorgen dat dit niet meer kan voorkomen.'