EUR voert maximaal bsa in voor bijna alle studies

Het gerucht gonsde al even, maar wordt nu bevestigd: de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) gaat in haar ratrace voor rendement het bindend studieadvies (bsa) voor ongeveer alle studies in het eerste jaar leggen op zestig punten. Dat is inderdaad het volledige curriculum. Haal je één vak niet, dan ben je de klos en kun je oprotten.

Het idee om studenten 'na de poort' te selecteren ontstond vorig jaar april en werd ondanks stevige kritiek van de Rotterdamse universiteitsraad getest met een pilot op de Faculteit der Sociale Wetenschappen. De resultaten van die pilot waren volgens de EUR zeer goed. Daarom deelt ze vandaag mee op de VSNU-conferentie 'Studiesucces: de vrijblijvendheid voorbij' dat bijna alle andere faculteiten ook starten met een pilot. Zo worden aankomende eerstejaars van bijna alle studies onder druk gezet met een maximaal bsa van zestig studiepunten.

Halverwege het komende collegejaar worden de resultaten van de pilot besproken en wordt definitief besloten of faculteiten het plan doorzetten. Het is te hopen dat de EUR er voor die tijd achter komt dat een academische houding niet wordt aangeleerd door studenten als schoolkinderen te behandelen.