Langstudeerboete voor december teruggestort

Langstudeerders hoeven zich geen zorgen te maken dat hun Sinterklaas- en kerstuitgaven drastisch ingeperkt moeten worden. Boetebetalers hebben, als het een beetje meezit, hun geld voor 1 december terug.

Dat zei Halbe Zijlstra vanmiddag nadat VVD en PvdA definitief instemden met het deelakkoord waarin de maatregel wordt afgeschaft. Het streven is om alle langstudeerders uiterlijk 1 december terug te betalen, maar dat is niet simpel, want het hangt van de instellingen af of ze de boete ook daadwerkelijk zo snel kunnen terugstorten.

Het is dus gebeurd, het gedrocht van de langstudeerboete is defintief van de baan, waarmee een regelrechte soap tot een einde komt. Een hersenspinsel dat studenten efficiƫnter moest laten studeren, maar dat op protest en meer protest kon rekenen, tot aan de rechtszaal, waar studenten geen gelijk kregen. En toen het verkiezingstijd werd, trok het CDA er dan ook de stekker uit, waarna een grote faal van de Tweede Kamer ervoor zorgde dat de boete in eerste instantie door zou gaan. Gelukkig maakten de heren Rutte en Samsom er een einde aan. Dan is het nu hopen dat ze er geen sociaal leenstelsel voor in de plaats laten komen, al lijkt dat onvermijdelijk.