Universiteitspersoneel: liever geld dan goede seniorenregeling

Mensen in dienst bij een universiteit zien liever een hoger salaris dan een goede seniorenregeling. Dat blijkt uit een enquête onder achtduizend medewerkers.

De enquete (.pdf), uitgezet door de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en vakbonden, werd ingevuld door ongeveer een derde van de ondervraagden. Zo'n 55 procent van de respondenten ziet graag meer loon. Zij zijn tevens voorstander van het behoud van de bovenwettelijke uitkering, waarbij universiteitspersoneel bij het verkrijgen van een uitkering iets meer dan anderen krijgt. Bovendien geven veel medewerkers aan dat ze graag meer loon zien voor jonge werknemers met tijdelijke contracten en een hogere reiskostenvergoeding. In ruil daarvoor mag de seniorenregeling, die inhoudt dat er vanaf 59e jaar recht is op een kortere werkweek met behoud van het salaris en het inleveren van verlofdagen, veranderen.

De resultaten van de enquête bieden ruimte voor de hervatting van de onderhandelingen over een nieuw cao op 8 november. Eerder kwamen vakbonden en de VSNU daar niet uit.