Terugkijken op 2012: Vox achter slotje vandaan

In de laatste tien dagen van 2012 kijkt ANS terug op de meest memorabele artikelen en gebeurtenissen van het jaar. Vandaag: Vox openbaart zich.

Een jaar geleden schopte universiteitsblad Vox het in de lijstjestijd al tot ons jaaroverzicht door de ophoping van censuurmaatregelen die de RU op haar losliet. Dit jaar mochten wij op onze site heugelijker nieuws brengen: Vox is weer van haar CvB-slot verlost.

Nadat de Vox-site eerst werd omgebouwd tot een 'open nieuwsplatform' dat wel heel erg nauw in de gaten werd gehouden door de RU communicatie-afdeling, besloot het College van Bestuur dat zelfs dit niet genoeg was. De 'onafhankelijke' berichtgeving kon beter achter gesloten deuren plaatsvinden, op RadboudNet, enkel toegankelijk voor studenten en medewerkers. Zo kwam het dat aan het einde van 2011 niet meer over was dan een kritiekloos, gesloten en gecensureerd goednieuwsplatform.

Niet verbazingwekkend dus dat de Vox-redactie de lancering van hun eigen, onafhankelijke site vox-web.nl vierde met een taart. Wij wensen hen nog veel succes, ondertussen vieren wij onze altijd aanwezige onafhankelijkheid met heel veel champagne, over een dag of vier.