Bussemaker maakt blij met dode mus

Minister Bussemaker van Onderwijs ziet heil in het voordeliger maken van een tweede studie, mits die gestart wordt tijdens de eerdere studie. 'Hiermee investeren we echt in de toekomst van Nederland', aldus de minister in een interview met de NOS.

Dit klinkt geweldig! Bussemaker zal geheid een nieuwe kudde fans achter zich aan krijgen, ware het niet dat er geen sprake is van een nieuwe fancy regeling. Al in 2007 sprak toenmalig minister Plasterk met de hogeronderwijsinstanties af dat een zogenaamde dubbele studie niet mocht leiden tot torenhoge instellingscollegegelden en tegen wettelijk collegegeld kan worden gevolgd. Dit legden ze vast in een regeling die in 2010 weer werd verlengd. Het enige wat nu staat te gebeuren, is de overheveling van de regeling naar een wet.

Alle positieve praatjes en loftuitingen over een fijne regeling, die volgens Bussemaker 'aan de excellente studenten een structurele oplossing biedt', hebben dus betrekking op oude koeien (lees: beleid dat al jarenlang werd gevoerd).

Let wel: een tweede studie na afronding van een eerste studie kost, behalve aan de RU, alsnog klauwen vol geld, omdat je dan wel gewoon het instellingscollegegeld betaalt. Als Bussemaker echt populair wil worden zal ze daar iets aan moeten veranderen.