Stapel krijgt 120 uur taakstraf

Voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel heeft 120 uur taakstraf opgelegd gekregen voor het vervalsen van data en onderzoeksresultaten. In 2011 werd bekend dat de neponderzoeker onder andere zijn conclusies over hufterige vleeseters op uit de duim gezogen bevindingen baseerde. De boetedoening is voortgekomen uit een overeenkomst met het Funtioneel Parket, waarbij ook is afgesproken dat de frauderend wetenschapper afstand doet van zijn ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hierdoor loopt hij anderhalf jaarsalaris mis.

Voorafgaand aan de uitspraak zijn zes van Stapels publicaties nogmaals nader bekeken, waarna werd geconcludeerd dat de conclusie van Commissie-Levelt kan worden onderstreept. Die concludeerde dat 55 van Stapels 130 publicaties 'onzuiverheden bevatten'. Onderzoek van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) wees uit dat Stapel geen misbruik heeft gemaakt van ontvangen subsidies. Al het geld dat hij kreeg is daadwerkelijk besteed aan het inhuren van personeel voor zijn onderzoek. Dat deze onderzoekers nutteloos werk verrichtten omdat de gebruikte data verzonnen was, wordt hierbij niet meegewogen.

Het Funtioneel Parket acht de overeengekomen schikking passend, met name omdat er geen sprake is van 'persoonlijke zelfverrijking'. Bovendien benadrukken zij dat Stapel het al heel zwaar heeft gehad sinds het uitkomen van zijn bedrog, onder andere door de negatieve aandacht en het inleveren van zijn doctorstitel, en dat hij lief heeft meegewerkt aan alle onderzoeken.