Studenten opnieuw in onzekerheid

Amper 72 uur na de indiening van het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker is het gestrand op de onderhandeltafel. Maandagavond werd duidelijk dat het leenstelsel niet op steun hoeft te rekenen van D66 en GroenLinks. Inmiddels is er weinig hoop dat het voorstel in de Eerste Kamer nog zoden aan de dijk zal krijgen.

Voor studenten blijft het hierdoor nog langer onzeker wat er gaat gebeuren met hun stufi. De gemiddelde student die zijn master bij elkaar moet lenen, zal 3300 euro extra studieschuld krijgen. Wanneer je pas in 2015 met je bachelor kunt beginnen, zul je zelfs 15.000 euro extra onecht geld van je bankrekening af moeten schrijven, en dat terwijl de gemiddelde student al een schuld van 15.000 euro maakt. Voorzitter van de LSVb Jorien Janssen: 'Studenten zitten al tijden in onzekerheid over het wel of niet krijgen van studiefinanciering. Dat moet een keer afgelopen zijn. Wat ons betreft gaat het leenstelsel nu definitief van tafel en staan studenten niet langer in de wacht.'

Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voegt daaraan toe: 'Onbegrijpelijk dat de studenten wederom in grote onzekerheid zitten. Aan het begin van je studie maak je een studieplan, maar hoe kun je plannen maken als alle duidelijkheid ontbreekt?' Volgens Nauts kan Bussemaker op dit moment maar één juiste stap zetten: het wetvoorstel dit maal wél op tijd intrekken.